Zelf een dakkapel maken is niet moeilijk als je twee rechterhanden hebt en veel vrije tijd. Natuurlijk is een eigen dakkapel mooi maar werken op schuin dak in weer en wind is voor de meesten te hoog gegrepen.
Zelf maken
Veel mensen denken in het begin dat je ‘even’ zelf een dakkapel maakt maar meestal wordt er na wat onderzoek toch niet voor gekozen. Bekijk de dakkapel offerte
Zelf dakkapel maken
Barend vroeg ons hoe hij zelf een dakkapel kon maken op zijn dak omdat hij zelf nogal handig is. Hij heeft zelf de badkamer al verbouwd en de vloer geïsoleerd met vloerisolatie vanuit de kruipruimte. Nu wil hij nog een niveau omschakelen zoals hij het zelf noemt door aan een complete badkamer dakkapel te beginnen. Hoe moet hij dat aanpakken is de vraag.
Mogelijkheden
Daarom krijgt hij (en jij) hier een stappenplan om zelf een dakkapel te maken op je dak. Zo kun je zelf beoordelen of je de tijd en de verbouw-ervaring hebt om dit ook zelf te gaan doen. Vergelijk dit met het zelf plaatsen van kozijnen maar dan met ombouw en op hoogte (valgevaar). Wil je niet alles zelf doen aan de dakkapel kan je ook kiezen voor een Casco dakkapel, dan heb je de basis al staan en kan je zelf het binnenwerk doen voor de dakkapel.
Voordelen
Vele huizen zijn gebouwd met een schuine bovenverdieping. Op het eerste gezicht weinig mis mee, maar vaak is dat erg kostbare ruimte die verloren gaat. Daarom wordt de bovenste verdieping, of een gedeelte ervan, maar vaak als opslagkamer gebruikt. Of je hebt er toch een slaapkamer van gemaakt, maar zit iedere keer tegen die schuine muur te hikken. Het is niet erg praktisch want er kan gewoon weinig tot niks staan. Terwijl de vloer toch wel degelijk wat vierkante meters telt, is het vaak maar wat verloren grond.
Een dakkapel geeft de oplossing. Wat is een dakkapel zie je hier en wat er nodig is lees je hieronder.
Wat heb je nodig?
Om zelf een dakkapel te maken heb je de volgende hulpmiddelen/ materieel nodig:
- Steiger, dakpannen wegnemen en werken op hoogte
- Zaagtafel/ cirkelzaag
- Afkortzaag/ Reciprozaag
- Kraan bij prefab dakkapel (honderden euro’s per uur)
- Veiligheidsschoenen/ helm/ oog en oorbescherming (veiligheid voor alles)
- Afdekzeilen
- Handgereedschap
Zorg voor een nauwkeurige uitsparing
Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat de grootte van je dakkapel en de uitsparing in je bestaande dak exact op elkaar zijn afgestemd. De uitsparing is de ruimte in het dak die je vrij maakt om de dakkapel tegenaan te zetten. Wanneer deze niet precies even groot is, krijg je kleine kieren en spleten waarlangs water en koude naar binnen kunnen dringen.
Dit is een grote streep door de kwaliteit van je dakkapel en je energierekening, gezien je heel wat warmte verliest door zo’n kieren. Bovendien zal je dakkapel snel nieuwe problemen vertonen eens er vocht binnenkomt gezien dit nefast is voor de kwaliteit en duurzaamheid ervan.
De juiste draagconstructie
Na de uitsparing volgt de draagconstructie. Deze houten constructie zal dienst doen als skelet van de dakkapel en de hele dakkapel dragen. Essentieel is dus dat het een stevige constructie betreft die verschillende weersomstandigheden aan kan.
De buitenkant
Eens ook de draagconstructie op punt staat, kan je aan het timmerwerk beginnen aan de buitenkant van de dakkapel. Hoe sneller dit gebeurt is, hoe sneller het gat in je dak verdwenen is en je huis weer wind- en waterdicht is. Zorg ervoor dat alles goed gedicht is en perfect op elkaar aansluit. Dit is ook het ogenblik waarop je kleine extra’s kan toevoegen.
De binnenkant
Als laatste volgt het timmerwerk aan de binnenkant van de dakkapel. Deze stap is niet te onderschatten gezien je er nog heel veel naar zult moeten kijken. Hier geldt dus dat je er beter wat meer tijd in steekt en alles perfect doet, dan dat het snel gebeurd is en je op een rommelig werkje moet kijken. Daarna volgt enkel de afwerking nog zoals schilderen, gordijnen, plantje sop de venstertablet, inbouwspotjes en dergelijke meer.
Ruimte
Als je in dit geval toch graag wat extra ruimte zou willen hebben, bijvoorbeeld voor een nieuwe slaapkamer, is het plaatsen van een dakkapel ideaal. Je creëert zo voor een niet te hoge prijs veel extra ruimte en ook geeft een dakkapel aan de buitenkant ook eens een compleet andere, mooie, uitstraling. En ook deze verbouwing kun je zelf doen met voldoende tijd en ervaring. Je kunt kiezen voor een in het werk getimmerde dakkapel of voor zelf de prefab dakkapel plaatsen.
Optie 1: Zelf dakkapel timmeren
Verreweg de meeste doe het zelvers kiezen ervoor om met balken, planken, een kozijn en dakbeschot zelf een dakkapel op het dak ‘in elkaar te timmeren’. Hiervoor maken ze zelf een bouwtekening (of zelfs alleen maar een schets) en gaan daarmee aan het werk. Als dit bijvoorbeeld je 5e dakkapel is kan dit ook prima.
Dakkapel uitverkoop
Je kunt zelfs in een fabrieksverkoop een kozijn kopen voor een aanbiedingsprijs (omdat die over is bijvoorbeeld) en dan de dakkapel daarop aanpassen. Dit is de allergoedkoopste manier om een dakkapel te krijgen.
Optie 2: Zelf prefab dakkapel plaatsen
Een prefab dakkapel plaatsen is zelf weer een stuk beter te doen qua tijd. Alles is voorbereid in de fabriek en je hoeft feitelijk alleen te zorgen voor de juiste sparing en raveelbalken en een kraan. Die kan de fabriek ook vaak leveren voor je.
Montage
Dan kan het plaatsen beginnen en dit gaat goed als je ervaring hebt met op hoogte en met kranen werken en is erg lastig als je dit niet hebt. In dit geval zou ik zeker alles uitbesteden want de meerkosten van 2 man 1 dag inhuren van dat dakkapel bedrijf is dan een kleine meerprijs en veel overlast minder.
Tussenvorm
Daarnaast kun je kiezen om voor een tussenvorm te gaan. Hierbij timmer je de dakkapel in de avonduren en weekenden in elkaar en laat je die door een kraan op zijn plaats tillen op het dak. Dit klinkt makkelijk maar helaas duren dit soort projecten vaak een stuk langer dan gedacht en is een dakkapel in de garage best een obstakel. De dakkapel prijs wordt hier aanzienlijk mee verlaagd.
Stappenplan dakkapel
- Je bepaalt eerst of je 1 of 2 dakkapellen wilt hebben.
- Vervolgens bepaal je de maat, lengte van de dakkapel (vaak 3, 4 of 5 meter ongeveer).
- Daarna beoordeel je of je een vergunning nodig hebt en zo ja, hoe je eventueel met een kleine aanpassing/ verschuiving op het dak onder een vergunning uit kunt komen (dit scheelt tijd en geld).
- Daarna zoek je een persoon die jou mee wilt helpen, want alleen een dakkapel plaatsen is eigenlijk vragen om problemen. Het kan wel, maar maakt het veel lastiger i.v.m. balken monteren en tillen.
- Dan kijk je of je een week vrij kunt nemen (dat is de tijd die een ongeoefende dakkapelbouwer wel nodig heeft).
- Maak een kostenplaatje en vergelijk het met de offerte van een bedrijf wat het voor je plaatst.
- Schilderwerk buitenzijde kozijnen
- Schilderwerk buitenzijde wanden en boeiboord
- Schilderwerk binnenzijde kozijnen
- Aftimmeren zijwangen dakkapel binnenzijde
- Aanleggen (LED) lampjes in plafond dakkapel
- Schuine dakwand weer netjes maken (aftimmeren/ gipsen/ sauzen)
- Muren om de dakkapel heen opnieuw netjes maken
- Onderzijde dakkapel aftimmeren/ eventueel bergschot/ knieschot maken
- Kitwerk binnenzijde
- Vensterband dakkapel maken
- Zonwering ophangen
- Gordijnen ophangen
- Vloerbedekking (terug) leggen/ kliklaminaat leggen
- Plinten terugzetten
- Eventueel de hele kamer opfrissen/ kabels wegwerken/ sauzen/ deur netjes maken, etc.
- Lampenkap terughangen
- Verbouwen 141 | Hoekdakkapel Verbouwkosten.com 10:23
- Verbouwen 31 | Verbouwing met dakkapel Verbouwkosten.com 08:01
- Verbouw 5 | Dakkapel Verbouwkosten.com 18:53
Valkuilen
Valkuilen van zelf een dakkapel maken zijn er helaas ook. De meesten die we spreken denken dat de regels hierboven voor hen (deels) niet op gaan. Een week lijkt lang maar het is voor niet-beroeps klussers erg zwaar om bijvoorbeeld in 1 weekend een dakkapel te plaatsen. Je kunt overwegen om deze in meerdere weekenden te plaatsen maar regen ondertussen is best een probleem. Afdekken is mogelijk maar door wind en de tijd die het kost om alles af te dekken is dit niet zonder risico en bovendien zonde van de tijd.
Afwerking
De afwerking van de dakkapel is vaak ook nog een behoorlijke hap uit de offerte van een dakkapel leverancier. Want de volgende zaken staan daar vaak met veel uren in:
Zelf doen of uitbesteden
Je kunt altijd de overweging maken om een verbouwing zelf uit te voeren. Vanwege de werkzaamheden op hoogte, de constructie van de dakkapel en de kans op regen of een niet-waterdichte en winddichte uitvoering wordt er uiteindelijk vaak toch voor uitbesteden gekozen. Dan kan er nog wel bespaard worden door zelf mee te helpen met de dakkapel maken en dan hoef je ook niet zoveel dagen vrij te nemen.
Zelf dakkapel aftimmeren
De meest gekozen optie voor een nieuwe dakkapel is het laten plaatsen door een bedrijf en zelf de hele aftimmering maken. Dit is op zich ook al een klus omdat niet alleen de dakkapel afgewerkt moet worden. De kamer waar de dakkapel komt is ook vaak aan een opknapbeurt toe en de afwerkingen in die ruimte kunnen snel beschadigen door deze verbouwing.
Het ‘mooie’ hiervan is, is dat je flink kunt besparen door zelf deze uren in je project te steken, want elk uur dat je inhuurt kost best veel. En juist deze afwerk-‘dingen’ kosten vaak het meeste tijd. Dan bespaar je dus en heb je de zekerheid en garantie dat je een stevige waterdichte dakkapel krijgt. Fijn als je deze woning verhuurt en later de verhuurde woning verkoopt, want dan is het een garantie extra voor de koper.
Zelf doen of niet?
Een dakkapel zelf plaatsen is dus mogelijk, maar niet zo eenvoudig als het misschien mag lijken. Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee zal moeten houden en wanneer het niet goed uitgevoerd is, zijn lekkages vaak het vervelende gevolg. Wanneer je echter een echte klusser bent en de nodige kennis bezit om dit werk tot een goed einde te brengen, kan het zelf plaatsen van een dakkapel je heel wat euro’s besparen.
Veelgestelde vragen
Wat kost een dakkapel opbouw?Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakkapel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakkapel Offertes, Gratis!
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses van een nieuwe dakkapel op je dak zitten vaak in de kleinigheden. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo hoor je precies wat er in de praktijk komt kijken als je ook de uitbreiding op je dak wilt.
Andere zaken huren en verhuren
Besparen op je huis kan natuurlijk niet alleen door zelf te timmeren. Je kunt ook besparen door niet de hoge investering te doen maar door ook daarbij zonnepanelen huren).
Externe bronnen:
Bekijk de dakkapel offerte ►
Gerald Vroemen zegt
Ik wilde zelf ook de dakkapel maken maar nu ik dit zie overweeg ik het deels zelf gaan te maken. Want in de afwerking van de dakkapel kan ik ook al veel doen en ik heb het toch best druk om mijn werk en niet veel vrije dagen. Bedankt voor de tips voor zelf een dakkapel maken
kapel zegt
Zelf de dakkapel maken is een mooie uitdaging en eergisteren was ik bij een verbouwer die fanatiek bezig was met zelf de dakkapel maken. De periode nu is minder gelukkig gekozen midden in de winter maar het wordt wel een mooie kapel met slanke boeiboorden en een mooie kunststof wang afwerking met houtnerf structuur.
Lody zegt
Hallo ,
Ik vind het een beetje vreemd dat er zo makkelijk over het zelf maken van een dakkapel word gesproken .Je kan als leek nergens de details vinden om het dakkapel waterdicht te maken ,waar begin. je met de hoogte van de onderdorpel van het kozijn,hoe is de zijaansluiting , hoe zit het met het lood dat onder en aan de zijkanten gemaakt moet worden, isolatie en dampfolie , daktrim en branden dakbedekking? Ik heb in mijn werk een aantal dakkapellen gemaakt en laatst nog na jaren bij m’n dochter dat was toch weer even denken . Er komt meer bij kijken dan alleen de vergunning wil ik maar zeggen.
Op internet heb ik nog niks kunnen vinden over details van een dakkapel ( gesensureerd door de vakhandel?)
Veel sterkte hierbij ; Lody
kapel zegt
Hoi Lody,
Terechte opmerking en zelf een dakkapel maken is inderdaad voor een onervaren klusser niet zo makkelijk. Als je handig bent dan is het met praktisch inzicht en iemand erbij die ervaring heeft wel te doen. Het dak dat (te) lang open ligt en de constructieve aanpassingen aan dak/ gordingen/ spanten zijn wel risico’s naast de waterdichtheid (loodslabben) die je terecht noemt. Heb je tekeningen die we mogen laten zien aan de mensen die een dakkapel willen maken?
Hans zegt
Zelf een dakkapel plaatsen zou ik wel kunnen maar heb nu de tijd niet
kapel zegt
Succes met de dakkapel laten plaatsen.