Iedereen weet wel hoe een dakkapel eruit ziet, maar uit welke onderdelen bestaat de constructie eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste onderdelen? Bekijk de dakkapel offerte
Dakkapel plaatsen op dak
Als het om de constructie van een dakkapel gaat is niet alleen de constructie van de dakkapel zelf van belang, ook de constructie van het onderliggende dak speelt mee.
Dakkapel geraamte
Elke dakkapel begint als geraamte. Dit is in veruit de meeste gevallen gemaakt van houten balken. Het maakt niet uit of het materiaal van de dakkapel zelf geen hout is, het geraamte is altijd hetzelfde.
Houten constructie
De balken in een sterk geraamte zijn van de juiste dikte en op de goede manier aan elkaar gekoppeld. Als de dakkapel helemaal af is zijn de balken niet meer te zien.
Dakkapel dak
De dakkapel heeft zelf natuurlijk ook een dak. Dit dak wordt vaak gebouwd door middel van een balkenlaag met daartussen isolatiemateriaal. Denk hierbij aan PIR of minerale wol, ook een combinatie is mogelijk.
Afwerking dak
Het dak kan ook worden gemaakt van platen met daarin schuim. In deze dakplaten zitten ook houten balken gemonteerd, maar dit wordt al in de fabriek gedaan, waardoor je de balken niet ziet. Vervolgens wordt het dak in veel gevallen afgewerkt met een boeideel of overstek.
Zijwangen dakkapel
Dan de zijkanten van de dakkapel constructie. Dit worden ook wel de wangen of zijwangen genoemd. Deze bestaan net zoals het dak uit een constructie van houten balken en isolatie.
Achterbak dakkapel
Ook de achterkant van de dakkapel constructie is een belangrijk constructief element. Dit wordt de achterbak genoemd. De achterbak verbindt de dakkapel via een plat element aan het schuine dak. Een goede constructie is van groot belang bij de achterzijde, omdat de dakkapel perfect moet aansluiten op het dak. Ook moet dit onderdeel goed geïsoleerd zijn, om vochtproblemen te voorkomen.
Andere belangrijke dakkapel onderdelen
Naast al deze constructieve elementen zijn er ook nog andere belangrijke onderdelen als het om een dakkapel constructie gaat. Dit zijn zaken als dakbedekking, de daktrim, de opstaande rand van het dak en de spuwers voor waterafvoer. Al deze elementen zorgen er bijvoorbeeld voor dat er geen lekkages ontstaan in de dakkapel, zo blijft de dakkapel waterdicht.
Buitenbekleding
Ook is het belangrijk dat de buitenbekleding van de dakkapel op de juiste manier wordt gemonteerd. Er bestaan verschillende soorten buitenbekleding, die allemaal op een andere manier moeten worden gemonteerd. Zo moet HPL worden verlijmd en de materialen Keralit en zink via de voorschriften van de fabriek worden gemonteerd.
Optionele afwerking
Ook optionele zaken als dakkapel rolluiken, screens, roosters en dakkapel met zonnepanelen zijn bij veel dakkapellen present. Hierbij is het zaak om de eventuele rolluiken niet in het dak zelf, maar in de overstek te monteren. Dit maakt het bij eventuele problemen namelijk gemakkelijker om de rolluiken te verwijderen.
Afwerking buitenzijde
Ook de afwerking aan de buitenzijde is een belangrijk deel van de dakkapel constructie. Zo bestaat er bijvoorbeeld een polyester dakkapel, maar ook een houten dakkapel of kunststof dakkapel. Elke afwerking ziet er aan de andere kant weer verschillend uit.
Afwerking binnenzijde
Tijdens het plaatsen van een dakkapel is er qua afwerking ook aan de binnenkant van alles mogelijk. Heb je speciale wensen? Voor elke gewenste situatie is wat mogelijk als je een dakkapel wilt plaatsen.
Traditionele dakkapel
Hoeveel je zelf meekrijgt van alle constructieve elementen van de dakkapel hangt af van voor welke soort dakkapel je kiest. Bij een traditionele dakkapel wordt de dakkapel constructie op maat gemaakt voor jouw woning. Deze maatwerk dakkapel zie je dan ook uit de hierboven besproken losse onderdelen opgebouwd worden.
Prefab dakkapel
Je kunt ook kiezen voor een prefab dakkapel. Deze dakkapel constructie wordt van tevoren in een fabriek gemaakt en is dus geen maatwerk dakkapel voor jouw woning. Toch zijn er ook bij prefab dakkapellen vaak mogelijkheden tot keuze als het gaat om kleur en vorm.
Let op hellingsgraad bij dakkapel laten plaatsen
Toch is een prefab dakkapel plaatsen niet voor iedere woning geschikt. Wanneer het dak bijvoorbeeld een hellingsgraad van minder dan vijfentwintig graden heeft, zijn prefab dakkapellen geen optie. Gelukkig kan een traditionele dakkapel wel op elk dak geplaatst worden.
Nieuwe dakkapel
Ben je dus op zoek naar een nieuwe dakkapel? Controleer altijd eerst de hellingsgraad van jouw dak, om er achter te komen of jouw nieuwe dakkapel constructie een prefab model kan zijn of niet.
Vergunning nodig voor montage dakkapel?
Ook is het slim om van tevoren altijd te controleren of er een dakkapel vergunning nodig is. In de meeste gevallen zal dit niet zo zijn, maar het is altijd handig om toch even te checken voor je een nieuwe dakkapel aanschaft.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakkapel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakkapel Offertes, Gratis!