Kennis van onze specialisten
Hier vind je praktische tips die je niet moet vergeten als je een dakkapel koopt! Deze zijn samengesteld met de kennis van onze specialisten. Wij weten als geen ander waar je aan moet denken dankzij onze jarenlange ervaring. Kijk hier alle tips dakkapel door en krijg het beste advies zodat je de beste dakkapel krijgt voor jouw wensen.
1. Bedenk wat je met de dakkapel wilt doen
Ga als eerste voor jezelf na wat voor soort dakkapel je nodig hebt. Hoe groot wil je de dakkapel maken? Wil je echt een dakkapel of toch dakramen? Dakramen zijn goedkoper, maar geven geen extra ruimte, enkel meer licht. Waar wil je de dakkapel plaatsen? Zodra je dit voor jezelf duidelijk hebt, is het makkelijker om offertes aan te vragen, te kijken of je een vergunning nodig hebt en een budget op te stellen.
2. Plan een logisch budget
Laten we eerlijk zijn, met alleen 1.000 euro kom je helaas niet aan een dakkapel. Misschien als je heel handig bent, 2e hands kozijnen op de kop weet te tikken en ook nog eens het weer mee zit. Maar meestal moet je toch wel denken aan 7.000 tot 13.000 euro voor een dakkapel. Let hierbij wel op een redelijke prijs/kwaliteit verhouding. Je kunt bij deze stap ook kijken naar mogelijke andere werkzaamheden die je tegelijk zou kunnen laten uitvoeren, zoals de isolatiewaarde van je dak laten controleren.
3. Informeer naar de verschillende opties
Was het maar zo simpel dat je gewoon kon zeggen dat je een dakkapel wilt. Het is echter ook belangrijk om te bedenken hoe groot je deze wilt hebben en wat voor materiaal je wilt gebruiken hiervoor. Kunststof heeft minder onderhoud nodig, maar hout heeft vaak een mooiere uitstraling. Vergeet bij deze stap ook de stijl niet: het ziet er vaak het mooiste uit en geeft de meeste waardevermeerdering van je huis als het dakkapel bij je woning past.
4. Vergelijk leveranciers en ervaringen
Het is belangrijk om de beste leverancier te kiezen. Vaak is een lokale leverancier erg handig, aangezien dat makkelijker is qua contact, reistijd etc. Als je er een paar op een rijtje hebt vergelijk je ze op productinfo en prijs . Als het op dakkapellen aankomt denk ik dat de meeste aanbieders goede kwaliteit leveren, de makkelijkste manier om dit te checken zijn ervaringen van andere klanten en goed letten op keurmerken. Dat is meteen het belangrijkste aspect, want klantervaringen verklappen of de kwaliteit net zo goed is als de leverancier zegt.
5. Begin op tijd met voorbereiden
Als je de vorige tips hebt opgevolgd, dan zul je deze tip eigenlijk niet meer nodig hebben. Toch is het goed om te onthouden dat op tijd beginnen veel obstakels kan voorkomen. Je bent niet afhankelijk van wat er op het moment beschikbaar is, maar kan prijzen en leveranciers goed vergelijken. Zo krijg je de beste prijs en de beste vakman. Ook kun je dan makkelijker andere problemen opvangen, als bijvoorbeeld de montage uitloopt of als je toch een vergunning nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je geen slapeloze nachten door hoeft te brengen en de dakkapel krijgt die je wilt!
6. Laat alles door 1 bedrijf doen
Over lekkages gesproken, als je alles door één bedrijf laat uitvoeren heb je altijd hetzelfde aanspreekpunt. Dit is natuurlijk veel handiger in de communicatie. Op deze manier voorkom je situaties waarin verschillende kanten elkaar de schuld geven en is er minder kans dat het ergens mis gaat.
7. Informeer je verzekeraar
Een dakkapel aan je huis toevoegen zal vaak voor waardevermeerdering zorgen. Dit heeft gevolgen voor je opstalverzekering, want die zorgt ervoor dat je huis voor de juiste waarde verzekerd is, mocht er iets misgaan. Zorg ervoor dat je je verzekeraar informeert zodat het verzekerde bedrag van je opstalverzekering bijgewerkt kan worden. Ook voor mogelijke andere verzekeringen is het vaak slim om meer informatie op te vragen, dus neem vooral contact op met je verzekeraar.
8. Kies voor droog weer
Plaats een dakkapel altijd als het een beetje droog blijft, op die manier voorkom je vervelende situaties met lekkages aan jouw dakkapel. Er komt immers toch een groot gat in je dak terwijl er gebouwd wordt. Bij uitbesteden heb je meestal maar een dag nodig, zelf kost dit meestal toch al snel een week.
9. Geniet van de nieuwe ruimte
Als het stappenplan eenmaal is doorlopen is het tijd om ervan te genieten. Je hebt een prachtige lichte ruimte erbij waar je nog lang plezier aan zult beleven. Belangrijk is wel om deze natuurlijk goed te onderhouden, maar dan heb je de extra ruimte die je wilde met een mogelijke waardevermeerdering voor je woning.
10. Ga voor duurzaam
Je wilt uiteraard zo lang mogelijk kunnen genieten van je nieuwe dakkapel. Door ook naar de duurzaamheid van de materialen te kijken, kun je zo lang mogelijk garanderen dat je dakkapel goed blijft. Kunststof is het meest duurzaam, maar hout kan ook lang meegaan. Je kunt hierbij ook denken aan dakkapel zonnepanelen.
Externe bronnen:
Bekijk de dakkapel offerte ►
Henk Elemans zegt
Dit zijn goede tips voor een dakkapel.