Voor het plaatsen van een dakkapel kan een eigen vergunningsaanvraag nodig zijn. Indien een vergunning nodig is, dient er een aanvraag met een bouwtekening van de dakkapel te worden ingediend. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten. Bekijk de dakkapel offerte
Wanneer is een dakkapel tekening verplicht?
Er zijn gevallen waarbij je niet mag bouwen zonder dat je de beschikking hebt over een dakkapel tekening!
Het gaat hier om verbouwingen waarbij je een omgevingsvergunning aan moet vragen omdat je vergunningsplichtig bent. Bekijken of dit ook voor jou geldt, is gelukkig erg makkelijk. De makkelijkste manier is om de vergunningcheck te doen bij het omgevingsloket. Door middel van een vragenlijst kom je er achter of voor de plaatsing of verbouwing een vergunningsaanvraag nodig is.
Zo draagt een bouwtekening dakkapel bij aan een betere verbouwing
Een logische vraag die gesteld kan worden, wat levert een bouwtekening dakkapel laten maken mij eigenlijk op? Een bouwtekening voor je dakkapel kost geld en is zodra je vergunningsvrij bouwt niet verplicht. Toch laten veel mensen een bouwtekening maken voordat ze gaan verbouwen.
Dat komt omdat verbouwingen waar goede bouwtekeningen voor gemaakt zijn simpelweg vaker zonder enige problemen verlopen. Maar hoe komt dit dan? Dat komt omdat een bouwtekening de volgende voordelen met zich mee brengt:
- Een bouwtekening dakkapel laat in een simpel overzicht zien wat het eindresultaat moet zijn
- Een bouwtekening van je dakkapel zorgt ervoor dat jouw (ver)bouwwensen zorgvuldig zijn gedocumenteerd
- Een bouwtekening verkleint daardoor het risico op bouwfouten en onnodige kosten
- Dit komt doordat de aannemer dankzij de bouwtekening van de dakkapel precies weet wat hij moet bouwen
- Een bouwtekening dakkapel zorgt ervoor dat je bij problemen met de verbouwing goed kan zien waar het mis is gegaan en wie daarvoor verantwoordelijk is
- Een bouwtekening van je dakkapel helpt je voldoen aan de geldende wet- en regelgeving
Door het laten maken van een bouwtekeningen dakkapel zorg je er dus voor dat het risico op bouwfouten en onduidelijkheden met de andere kant uitvoerende partijen gedurende de verbouwing wordt verkleind. Daarnaast helpt een bouwtekening je te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en zo bereik je dankzij de bouwtekening het beste resultaat!
Omgevingsvergunning toch liever zelf regelen?
Je kunt er ook voor kiezen om de omgevingsvergunning zelf aan te vragen. Dit kan je namelijk online regelen. Bij dit proces kun je de volgende moeilijkheden verwachten:
- Je moet technische details aanleveren waarover je vaak niet beschikt en die per geval weer anders kunnen zijn.
- Je moet bouwtekeningen van de dakkapel maken die ingetekend zijn op jouw dakvlak. Dit is vrijwel onmogelijk om goed te doen als u niet over de juiste software en goede bouwtekeningen van je huis beschikt.
- Je kunt onverwacht toch berekeningen moeten inleveren waar je nog nooit van gehoord hebt. Deze zijn ook online niet te vinden en verschillen ook per situatie.
- Regelmatig eist de gemeente zelfs een extra bouwkundige en constructieve onderbouwing die overlegd moet worden voordat je de dakkapel mag gaan plaatsen. Deze wiskundige onderbouwing kan ook de tekenaar niet maken, maar moet een constructeur doen.
Wanneer wel zelf uw vergunning regelen?
Soms kun je profiteren van vereenvoudigde procedures, per gemeente kan dit verschillen. Je hoeft dan niet een officiële omgevingsvergunning in te dienen. Je kunt dan vaak toch met een eenvoudige tekening snel de benodigde vergunning krijgen. Informeer daarom eerst bij de gemeente of je wellicht in aanmerking komt voor zo’n versnelde procedure.
Wanneer voldoet mijn bouwtekening aan de vergunningseisen?
Het is natuurlijk niet zo dat je bij aanvraag van een bouwtekening volledig moet checken of deze wel aan alle eisen voldoet. Het is allereerst goed om te weten dat de eisen van de bouwtekening zijn vastgelegd in het bouwbesluit. Hierin staan onder andere de volgende eisen:
Aan de rechter onderkant van de aangeleverde bouwtekening staat een bedrijfsstempel. Dit moet altijd zo zijn, dus dit is al het eerste punt waar je naar moet kijken. Die stempel moet vervolgens ook weer bepaalde kenmerken hebben. Zo moet hierop de naam van het project te vinden zijn, moet er een omschrijving van de tekening genoemd zijn zoals een doorsnede of plattegrond en moet de bedrijfsnaam van de bouwkundig tekenaar te zien zijn.
Denk eraan dat het architectenbureau verplicht is om de kenmerken te vermelden en dat jij hier dus op kunt aandringen dat dit ook op de tekening vermeld wordt.
Dit zijn de voordelen van een dakkapel tekening!
Laten we gelijk bij het voordeel beginnen waar je zelf waarschijnlijk ook direct aan dacht. Een bouwtekening wordt gemaakt door een architect tekenbureau en dus is het tekenbureau de ideale manier om jouw verbouw ideeën te visualiseren.
Dit maatwerk is niet alleen handig voor jou, maar ook voor een aannemer die de verbouwing moet leiden. Hij krijgt hierdoor een duidelijk beeld waardoor jij zeker weet dat hij in ieder geval het goede ontwerp voor zich heeft.
Naast de aannemer heeft ook een constructeur een bouwtekening nodig. De constructieberekeningen die de constructeur maakt worden namelijk op basis van een constructietekening gemaakt. Die constructietekening is weer een onderdeel van de bouwtekening.
Ook heeft een bouwtekening financiële voordelen
De bouwtekening en constructieberekening samen zorgen ervoor dat je ook goed verzekerd bent. Je toont aan dat jij er alles aan hebt gedaan om de constructie zo veilig mogelijk te laten maken. Mocht er dus iets in constructieve zin fout gaan met de dakkapel, dan is de constructeur hiervoor verantwoordelijk.
Door het laten maken van de bouw tekeningen en berekening geef je dus eigenlijk de verantwoordelijkheid af aan de constructeur.
Een ander financieel voordeel heeft vooral te maken met de constructieberekening. Wij zeggen namelijk wel eens dat een architect een mooi ontwerp maakt en de constructeur vervolgens moet kijken of de berekening van dit ontwerp ook wel echt haalbaar is.
Het besparen van kosten in een bouwtekening zal vooral betrekking hebben op de materiaalkeuze. Natuurlijk moet je voor de mooiste dakkapel gaan, maar er moet ook gekeken worden of er niet net zo’n mooi, maar goedkoper alternatief is.
Kan ik zelf een dakkapel tekening maken?
Heb je al eerder bouwtekeningen gemaakt, dan is het natuurlijk niet de vraag of het mogelijk is om zelf een dakkapel tekening te maken.
Over het algemeen is het maken van een plattegrond, een onderdeel van de bouwtekening, heel goed mogelijk om zelf te doen. Voor de andere onderdelen van de tekening zijn echter andere technieken vereist en het is dus belangrijk dat je dit onder de knie krijgt.
Hierdoor komen we op het tweede punt.
Het maken van een professionele bouwtekening en zeker het leren van de nodige technieken kost veel tijd. Het is belangrijk dat je dit niet onderschat. Het is dus de vraag of jij deze tijd wilt en gaat besteden aan het maken van de tekening.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakkapel zonder vergunning aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel zonder vergunning specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel zonder vergunning specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakkapel zonder vergunning Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakkapel offerte ►