Je kunt kiezen voor een dakkapel die van de vloer tot aan het plafond loopt, zodat je optimaal van het uitzicht kunt genieten. Bovendien kun je met schuiframen een balkon creëren aan je dakkapel. Op deze manier geniet je volop van je dakkapel. Bekijk de dakkapel soorten offerte
Andere type ramen in je dakkapel
Bij de meeste soorten dakkapellen zie je vaak een groot en een klein raam aan de voorkant. Maar het is ook mogelijk om meerdere ramen in plaats van een dak te hebben. Dit zorgt voor nog meer natuurlijk licht in de kamer. Hoewel we meestal denken aan ramen bij een dakkapel, zijn openslaande deuren ook zeker een optie. Deze deuren slaan naar binnen open, waardoor je een soort Frans balkon hebt.
Bij het kiezen van een grote dakkapel is het aan te raden om te spelen met de formaten van de ramen. Op deze manier kun je zorgen voor meer lichtinval aan de ene kant en tegelijkertijd een kleiner raamgedeelte kiezen voor meer privacy. Veel dakkapellen hebben dichte zijkanten, maar het is eigenlijk zonde. Door het glas door te trekken in de zijkanten kun je met een kleine aanpassing nog meer natuurlijk licht binnenlaten.
Als je liever niet veel kozijnen of montage in je dakkapel wilt hebben, is het mogelijk om te kiezen voor zo min mogelijk kozijnen. Op die manier kun je elke dag genieten van een panoramisch uitzicht.
Dakkapel met balkon
Een dakkapel met een balkon biedt je een extra plek om van buiten te genieten. Houd er echter rekening mee dat dit soort dakkapellen een vergunning vereisen. Bespreek het ook zeker vooraf met je buren, omdat niet iedereen het prettig vindt om uit te kijken op een balkon.
Het is belangrijk om te weten dat dakkapellen met een balkon inbraakgevoelig kunnen zijn. Zorg ervoor dat je de dakkapel extra beveiligt. Kijk bijvoorbeeld naar het politiekeurmerk. Anders kan een mooie aankoop je uiteindelijk veel kosten.
Is een dakkapel vergunning wel echt nodig?
Voor het plaatsen van een dakkapel is in sommige gevallen een bouwvergunning vereist, ook wel bekend als een omgevingsvergunning. Veel mensen zijn bekend met de mogelijkheid om vergunningsvrij aan de achterzijde te bouwen en het vereiste van een afstand van ’50 cm tot de buren’.
Echter, in de praktijk blijkt het volledige verhaal vaak complexer te zijn en leidt dit snel tot verwarring. We merken dat elke gemeente in 2022 verschillende regels hanteert, dus het is altijd raadzaam om bij je eigen gemeente na te vragen of een vergunning vereist is.
Wanneer heb je een omgevingsvergunning nodig voor een dakkapel?
Door het laten plaatsen van een prefab dakkapel op het dak van je zolder, creëer je extra wooncomfort op je zolderverdieping.
Het is belangrijk om te weten dat in sommige gevallen een vergunning, ook wel een omgevingsvergunning genoemd, nodig is van je gemeente voor het plaatsen van een dakkapel. Deze vergunning valt onder de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO).
Vergunningsvrije dakkapel plaatsen: Wat zijn de regels?
Als je een dakkapel vergunningsvrij wilt laten plaatsen, zijn er uiteraard bepaalde regels waaraan je moet voldoen. Deze regelgeving heeft betrekking op verschillende uitvoeringen van het model, de afmetingen en de plaatsing van de dakkapel op het dak.
Het merendeel van de vergunningen voor dakkapellen wordt aangevraagd wanneer men een dakkapel aan de voorkant van het huis wil laten bouwen.
Dakkapel achterkant en zijkant niet te moeilijk
Als je een dakkapel aan de achterkant of zijkant van je woning wilt plaatsen, kun je dit meestal vergunningsvrij doen. Echter, als de zijkant van je woning grenst aan een openbaar toegankelijk gebied, zoals de straat of een park, dan is er wel een vergunning nodig.
Maar wat zijn de eisen van de gemeente? Een vergunningsvrije dakkapel moet voldoen aan de volgende vereisten:
- Maximale hoogte van 1.75 meter
- De dakkapel moet een plat dak hebben
- Plaatsing minimaal 0.5 meter vanaf de zij-, onder- en bovenkant van het bestaande dak
Let op: Als je woning in een welstandsgebied staat, is de kans groot dat je alsnog een vergunning moet aanvragen, zelfs voor een vergunningsvrije dakkapel.
Dakkapel aan de voorkant
Voor een dakkapel aan de voorkant of zijkant, gericht naar een openbaar toegankelijk gebied, gelden de volgende regels:
- Je woning moet welstandsvrij zijn
- De gemeenteraad stelt geen eisen aan het bestemmingsplan
- De dakkapel moet voldoen aan de vereiste afmetingen voor vergunningsvrij bouwen
Voordeel dakkapel zonder vergunning
Het vergunningsvrij plaatsen en afwerken van een dakkapel heeft uiteraard voordelen, met name op het gebied van kosten en tijd:
- Kostenbesparing: Bij het plaatsen van een dakkapel met vergunning moeten er kosten aan de gemeente worden betaald. Deze kosten variëren sterk per gemeente, dus door vergunningsvrij te bouwen bespaar je aanzienlijk op de kosten van een dakkapel laten plaatsen.
- Tijdsbesparing: Het aanvragen van een vergunning bij de gemeente kan veel tijd in beslag nemen. Voordat een dakkapel geplaatst kan worden, ben je al gauw 7 tot 8 weken verder. Bij vergunningsvrij bouwen kunnen we vrijwel direct aan de slag met de tekeningen en de bouw. Als je dus geen vergunning nodig hebt, kan de plaatsing en dakopbouw van je dakkapel sneller gerealiseerd worden.
Hoe regel ik een dakkapel omgevingsvergunning?
Als je nieuwe dakkapel niet voldoet aan de specifieke regels voor vergunningsvrij bouwen, zoals bijvoorbeeld bij een dubbele dakkapel, dan moet er een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Dit kun je doen via het omgevingsloket van jouw gemeente. Daar kun je alle benodigde informatie vinden en het aanvraagproces starten voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning.
Elke gemeente hanteert vaak zijn eigen richtlijnen voor de bouw van een dakkapel. In de documenten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met betrekking tot dakkapellen, worden richtlijnen en voorschriften gegeven die relevant zijn voor de bouw ervan. Het is belangrijk om deze documenten te raadplegen en te volgen bij het aanvragen en realiseren van een dakkapel, om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de vereisten van jouw specifieke gemeente.
Dakkapel vergunning: waar het mis kan gaan
Soms kan er iets misgaan bij het aanvragen van een vergunning voor een dakkapel. Om je te helpen, hebben we enkele mogelijke knelpunten voor je op een rijtje gezet.
Negeren van isolatiewaarde
Zelfs als je vergunningsvrij mag bouwen, moet elk bouwwerk nog steeds voldoen aan de voorschriften van het meest recente bouwbesluit en het Burenrecht (vooral relevant als er binnen 2 meter van jouw perceelgrens een ander pand van een andere eigenaar staat). Helaas worden de vereisten voor isolatiewaarden vaak genegeerd.
Vijftig centimeter van de buren vandaag
De regel dat je ’50 cm van de buren vandaan moet blijven’ is meestal duidelijk. Maar let op, hierbij wordt het hart van de scheidingsmuur bedoeld, dus eigenlijk ongeveer 35-40 cm vanaf de binnenkant. Maar in de praktijk is het vaak lastig om die afstand precies aan te houden. Soms moet je rekening houden met de grootte van de dakpannen of andere obstakels, zoals een uitstekend stuk van het dak waar je omheen moet bouwen. Het is heel zeldzaam dat je op de muur tussen de huizen mag bouwen, dat gebeurt echt maar heel soms. Als je dit echt wilt, moet je eerst bij je gemeente informeren of het is toegestaan.
Uit de dakvoet bouwen
Het komt vaak voor dat de eis om minimaal 50 cm en maximaal 100 cm vanaf de dakvoet te bouwen verkeerd wordt begrepen. Het gaat meestal mis wanneer de dakkapel te hoog wordt geplaatst, dus meer dan 1 meter boven de dakvoet uitkomt. In dat geval heb je vaak toch een vergunning nodig, vooral als het dak ‘oversteekt’. Het lastige is dat elke gemeente hier een eigen interpretatie aan geeft. Op sommige nieuwbouwlocaties wordt er soepeler mee omgegaan omdat het vaak niet mogelijk is om binnen die ene meter vanaf de dakvoet te bouwen. Andere gemeenten blijven echter vasthouden aan de ‘1 meter regel’.
Als de dakkapel op de muurplaat wordt gebouwd (de gevel die boven de verdiepingsvloer uitsteekt), is vaak toch een vergunning nodig omdat je dan niet minimaal 50 cm vanaf de dakvoet bouwt. Hoewel je in veel gevallen een dakkapel van 1,75 meter hoogte kunt laten plaatsen, kan dit betekenen dat de dakkapel te laag (ten opzichte van de vloer) of te hoog (te dicht bij de nok) komt te staan.
Dit kan weer betekenen dat je alsnog een vergunning nodig hebt. Het is daarom verstandig om deskundig advies in te winnen om de juiste start- en eindpositie van je dakkapel te bepalen. Houd er rekening mee dat dit van binnenuit onmogelijk exact te meten is en dat nauwkeurige bouwtekeningen op schaal nodig zijn.
Nokhoogte bepalen
De regel ’50 cm onder de nok bouwen’ wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. Het is belangrijk om deze regel te meten vanaf het bovenste punt van de dakkapel (niet de binnen stahoogte van de dakkapel) tot aan de bovenkant van de nokgording. In de praktijk betekent dit dat je minimaal 2 pannen onder de nok moet bouwen, anders heb je toch een vergunning nodig, zelfs aan de achterzijde van het huis.
Eén pan is vrijwel nooit 50 cm onder de nok, en gemeenten kunnen streng zijn met het handhaven van deze aantal regels. Het kan dus voorkomen dat alle buren een dakkapel hebben die 1 pan onder de nok wordt gebouwd, maar als je een vergunning aanvraagt, toch verplicht bent om 2 pannen onder de nok te bouwen, wat resulteert in een lager plafond.
Openbaar groen
Bij het plaatsen van dakkapellen aan de zijkant moet je rekening houden met openbaar groen en de openbare weg, en de definities hiervan. Zelfs een smal looppad kan worden beschouwd als een openbare weg, wat betekent dat je vaak toch een vergunning nodig hebt. Een zijkant wordt gezien als een voorkant en valt onder de bijbehorende regels. Als er een steeg naast je huis is die van jou is, dan ben je in een betere positie, maar let wel op de bepalingen van het burenrecht.
Welstandsvrij gebied
In sommige gemeenten is het gelukkig mogelijk om vergunningsvrij te bouwen aan de voorzijde van je huis. Dit wordt steeds vaker toegestaan. Echter, de term “welstandsvrij gebied” betekent niet altijd dat je zonder vergunning aan de slag kunt gaan. Vaak moet je nog steeds voldoen aan de eisen die gelden voor vergunningsvrij bouwen aan de achterzijde. Bovendien, als het dakvlak aan de voorzijde een overstek heeft of als de nok te laag is, kan het zijn dat je alsnog een vergunning nodig hebt. Het kan dus lastig zijn en het is belangrijk om goed op te letten en te begrijpen wat er precies staat.
Veranderend beleid
Het feit dat er dakkapellen van een bepaald formaat in jouw buurt staan, betekent niet automatisch dat je hetzelfde mag bouwen. De regels kunnen veranderd zijn en er is vaak sprake van illegale bouw. Alleen recente dakkapellen waarvoor een vergunning is aangevraagd (meestal van de afgelopen 3-5 jaar) kunnen als referentie dienen. Bovendien kan het beleid net veranderd zijn. Gelukkig is er over het algemeen wel een trend naar meer flexibiliteit, hoewel er vaak nog aanzienlijke beperkingen gelden voor de voorzijde van een woning.
Altijd vergunningsplichtig
- Gedeelde dakkapellen met de buren (bouw over de woningscheidende muur heen).
- Nokverhogingen/bouw over de nok heen/ dakopbouwen.
- Dakkapellen hoger dan 1,75 m (totale buiten hoogtemaat).
- Dakkapellen breder dan de totale breedte van uw woning (beukmaat) -1 m.
Hoewel er zelden uitzonderingen zijn op deze regels, noemen we hier toch vier situaties die onder deze categorie vallen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakkapel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakkapel Offertes, Gratis!