Spotverlichting is een van de meest veelzijdige verlichtingsmethoden die je kunt gebruiken voor zowel algemene- als accentverlichting in je huis en zo ook je dakkapel. Er zijn verschillende soorten spotverlichting beschikbaar. Bekijk de dakkapel offerte
Zolder wordt volwaardige ruimte door dakkapel
Een waardevolle investering is het installeren van een dakkapel, zo heb je extra opbergruimte in je huis. Je kunt kiezen tussen een houten of kunststof dakkapel en hebt de vrijheid om de afmetingen te bepalen (binnen wettelijke grenzen) en het aantal ramen aan te passen aan jouw wensen. Je hebt bijvoorbeeld de keuze tussen draai-/kiepramen en vaste ramen.
Verder kun je optionele functies toevoegen aan de dakkapel, zoals extra spotjes, zonwering of horren om ongedierte buiten te houden tijdens de zomermaanden. Hoewel een dakkapel een investering vergt, zijn de voordelen zeer de moeite waard: extra (loop)ruimte, meer natuurlijk licht, en bovenal, de inspiratie om efficiënt aan de slag te gaan op je eigen werkplek!
Ventilatie en zonwering in je dakkapel
Nadat de dakkapel is geplaatst, is het essentieel om rekening te houden met verschillende aspecten en enkele tips te volgen om een prettige werkomgeving te creëren. Ventilatie op je werkplek is bijvoorbeeld van groot belang. Je keuze voor ramen (draai/kiep ramen en vaste ramen) speelt hierbij een cruciale rol, zorg dus voor goede ventilatiemogelijkheden. Daarnaast is isolatie een belangrijk aandachtspunt.
De zolder inrichten
Het inrichten van de nieuwe zolderkamer na de verbouwing vereist wellicht de enige aandacht, maar het is zeker minder arbeidsintensief dan de verbouwing zelf.
Het schilderwerk is een essentieel onderdeel van deze fase. Hoewel het schilderen van de binnenkant muren en het plafond wel wat tijd kan kosten, is het uiteindelijk de moeite waard. Zorg ervoor dat je een gebalanceerde laag verf aanbrengt die goed dekt en een glad oppervlak achterlaat.
De kleur van de verf is ook van groot belang. Te donkere kleuren kunnen de kamer kleiner laten lijken, dus het is verstandig om niet te overdrijven met donkere tinten. Een enkele gekleurde muur kan voldoende zijn, omdat je hiermee voldoende contrast kunt creëren.
Maar naast dat kleur het licht op je zolder bepaald is het ook belangrijk om goed na te denken over je lichtplan.
De juiste verlichting
Het is ook om te kijken naar de verlichtingsmogelijkheden voor je zolderkamer na de verbouwing, aangezien voldoende licht essentieel is.
Een voor de hand liggende optie is het gebruik van LED-opbouw spotjes die je op het plafond kunt installeren. Het grote voordeel van deze spots is dat je geen gaten in het plafond hoeft te maken, omdat je ze eenvoudig op het plafond of zelfs op eventuele balken kunt monteren. Er zijn veel opbouwspots beschikbaar die je kunt richten en zelfs kunt voorzien van slimme verlichting, zodat je de verlichting naar wens kunt aanpassen.
Als je een plafond hebt dat is afgewerkt, is het overwegen en de moeite waard om te kijken naar het uitgebreide aanbod van inbouwspots. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, met handige functies zoals kantelbare lichtbronnen en eenvoudige installatie. Daarnaast kun je letten op de inbouwdiepte en zelfs kiezen voor spots met vervangbare lichtbronnen.
Naast plafondverlichting zijn er uiteraard nog andere mogelijkheden, zoals wandlampen, led-strips of tafel- en vloerlampen om je zolderkamer naar wens te verlichten. Ook met een verlaagd plafond zijn inbouwspotjes een hele goede opties.
Spotjes in je dakkapel plafond
Het is een goed idee om direct mooie Led spots te laten installeren in het plafond van de dakkapel, wat zorgt voor extra verlichting in de avonduren. Bovendien kan de juiste verlichting helpen bij het verminderen van gezondheidsproblemen en het verhogen van de productiviteit per spot. Het draagt bij aan een stimulerende werkomgeving.
Straal van de lichtbundel
De breedte van een lichtbundel wordt doorgaans uitgedrukt in graden, zoals 8°, 10°, 24°, 36°, 48° of 60°. Een grotere lichtbundel zorgt ervoor dat de spotverlichting over een grotere afstand schijnt. De keuze voor de meest geschikte lichtbundel hangt af van het oppervlak dat je wilt verlichten. Voor algemene verlichting zijn spots met een lichtbundel vanaf 35° vaak geschikt. Als je kleine voorwerpen wilt belichten of de spots dicht bij elkaar plaatst, kun je beter kiezen voor kleinere lichtbundels.
Houd er rekening mee dat als je een armatuur kiest waarbij de spotverlichting deels is ingewerkt, de lichtbundel mogelijk kleiner wordt. Ook de afstand tussen het verlaagd plafond en de vloer kan invloed hebben op de uiteindelijke verspreiding van het licht.
Armaturen voor spotverlichting
Afhankelijk van de gekozen armatuur kan spotverlichting worden ingebouwd in de muur of opbouw worden bevestigd. Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen.
1. INBOUWSPOTS
Inbouwspots worden, zoals de naam al suggereert, ingebouwd in de muur of het plafond. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en formaten. Het belangrijkste voordeel van inbouwspots is hun naadloze integratie in het interieur, waardoor er geen armaturen zijn die regelmatig stof verzamelen. Een nadeel kan echter zijn dat er voldoende ruimte moet zijn onder het plafond of achter de muren.
Bij het laten plaatsen van inbouwspots in een bestaande ruimte moet je vaak het plafond met ongeveer 15 centimeter verlagen. In nieuwbouwwoningen worden inbouwspots vaak direct in de betonnen gewelven geboord, waardoor er geen ruimte verloren gaat en er meteen kan worden afgewerkt. Omdat de warmte in deze constructie minder goed kan ontsnappen, is het echter noodzakelijk om LED-spots en transformators te gebruiken.
2. OPBOUWSPOTS
Opbouwspots zijn esthetisch iets minder strak, maar ze hebben wel veel voordelen. Zo kun je met één lichtpunt gemakkelijk 6 verschillende spots plaatsen door te kiezen voor een armatuur met meerdere lichtpunten. Hierdoor kun je een ruimte met weinig verlichtingskabels toch goed verlichten.
Bij de meeste opbouwspots is de spotverlichting vrij geplaatst, waardoor de lichtbundel van de spot optimaal benut kan worden. Echter, een nadeel is dat opbouwspots vaak duurder zijn dan inbouwspots. Opbouwspots moeten worden aangesloten op 230 Volt, tenzij er een geïntegreerde transformator wordt voorzien. In tegenstelling tot inbouwspots kan je hier geen eigen transformator verbergen.
Richtbare armaturen bieden meer vrijheid
Het is een slimme keuze om richtbare armaturen te kiezen voor je spotverlichting, omdat dit je de mogelijkheid biedt om de verlichting nauwkeurig af te stellen en je interieur flexibeler te maken. Vooral bij opbouwarmaturen kun je met richtbare armaturen het licht precies daar laten schijnen waar je het nodig hebt. Dit draagt bij aan een meer functionele en aanpasbare verlichtingsoplossing.
Een dimmer of lichtknopschakelaar
Het toevoegen van met een dimmer kan voor veel extra sfeer zorgen in je verlichting. Ze zijn eenvoudig toe te voegen aan je bestaande verlichting zonder dat er nieuwe elektriciteitskabels hoeven te worden getrokken. Het enige waar je op moet letten, is dat de spotverlichting dimbaar is. Gewone halogeenspots zijn altijd dimbaar, maar bij LED-spots zul je op zoek moeten gaan naar speciale dimbare exemplaren.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakkapel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakkapel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakkapel offerte ►